Novinky

Darjino osusume obentó

Darjino osusume obentó 24. 02. 2017 14:20

Milí hosté Miyabi!

V těchto dnech jsme nově přišli s nabídkou obenta, které vychází vstříc vašemu dobrému zdraví. Je to moje osusume - moje doporučení, protože věřím, že některé japonské potraviny, kterým se s obdivem začíná říkat superpotraviny, účinně pracují pro náš dlouhý věk a kvalitní život. Z třinácti superpotravin, které autorka knihy Japanese Superfoods Yoshiko Takeuchi zahrnula do svého výčtu, jsem použila pro Osusume Umami obento osm. Přidala jsem i své favority, jako je konjaku a gobo a renkon. Odvážně je propaguji v Miyabi celých dvacet dva let. Možná i proto mi japonská vláda čerstvě předala Ocenění za šíření japonské gastronomie a produktů ve světě. Kompozice obenta zaručuje pestrost použitých surovin a tedy i zážitků všech našich smyslů. Obento vás nasytí, ale nepřesytí, protože jsem pečlivě vážila kalorie. Skladba uspokojí pravidla pěti chutí, pěti barev i pěti příprav - gomi, gošoku, gohó. Dobroty v jednotlivých přihrádkách krabičky obentó jsou dobré, protože se v nich uplatňuje chuť umami, tedy chuť, co chutná.

Obento je moje osusume i proto, že všechna ta jídla jsou moje zamilovaná. Mořský vlk Suzuki marinovaný v miso a pak pečený na grilu je vynikající. Lehce spařený špenát a plátky sašimi konjaku s juzusumiso dresingem je delikatesa, která překvapí. Velmi populární bílé houbičky enoki lehce restované na másle a dochucené sojovou omáčkou, je jídlo jednoduché, ale geniální. Moje oblíbené domácí tamagojaki z vajíčka jsem přidala, aby obento dostalo dynamiku tvarů a barev. Vždyť i naše oči si musí přijít na své. Estetika je téměř stejně důležitá pro naše smysly jako chuťové zážitky a potěšení z vůně. Pro barevné ladění a paletu chutí je uprostřed krabičky malá přihrádka s naloženou zeleninou fukudžinzuke z červené řepy, lilku a mrkve. Ve fritéze vysmažené tofu s jemně ustrouhanou ředkví daikon s čerstvým zázvorem a přelité sojovou omáčkou jezte, ještě když je horké. Bude vám chutnat. Jsem přesvědčená, že vás osloví i v daši vařená bílá ředkev daikon dochucená japonskou karaši hořčicí. Umě vařená zelenina nimono, kde umami dodává právě daši vývar z řasy a sušeného fermentovaného tuňáka katsuo, je v Japonskou považovaná jako testovací jídlo, jak kuchař trefí chutě. Každá zelenina postřebuje své. Houba šítake, černý kořen gobo, lotosový kořen renkon i obyčejná mrkev, všechno dostane přidanou hodnotu díky chuti umami. Mašlička z řasy kombu není jen na ozdobu, reprezentuje království vodních rostlin, které jsou velkým zdrojem jodu. Když si přiobjednáte naši poctivou polévku misoširu, přidáte si do výčtu ještě řasu wakame. I houbiček pak budete mít do třetice - šítake, enoki a namekko.

Můžete se rozhodnout pro velkou verzi obenta, někdy mu říkáme Sumo, i když pro zápasníky sumo by to asi bylo málo. K vašemu potěšení budete mít v největší přihrádce trojici nigiri suši. První onigiri v řadě dostalo poetický název Praha nigiri a já věřím, že se jednou stane díky vám obdivovatelům tohoto nigiri stejně známé jako Kalifornia maki. Tuňáka jsme marinovali v černém pivě a je dozdobený ztušenou šlehačkou s křenem a žilien z jablka. Inspiraci jsme čerpali z českého klasického Pražského šunkového závitku se šlehačkou a křenem, proto Praha nigiri. Prostřední nigiri Miyabi přenechal japonský suši kuchař pan Ebina, a s tímto suši i celkový koncept přípravy suši založený na striktní hygieně. U nás se nemusíte bát. Nigiri je z máslové ryby, kterou flambujeme a posypeme zeleným čajem matča s mořskou solí. Poslední suši je z lososa. Je také tepelně dokrášlený a v kombinaci s citrusovou juzu kůrkou chutná velmi mile.

Těším se na vaše reakce. Nechte si chutnat! Darja Kawasumiová

MIYABI HAPPY HOUR NA SUŠI SE SLEVOU 20%

MIYABI HAPPY HOUR NA SUŠI SE SLEVOU 20% 16. 11. 2016 17:54

Objednejte si naše suši z kvalitních čerstvých surovin. Hosomaki, uramaki, nigiri, sašimi či kombinované sety si můžete odnést kamkoliv chcete. Sleva platí pouze v časovém rozmezí 15:00 – 18:00 hod a podmínkou je platba v hotovosti!