Milí hosté, milí přátelé,
ようこそ友人 – určitě se divíte, že začínám japonskými znaky. Vyslovují se Youkoso Yuujin a znamenají něco jako Milí přátelé, jen je to více vítací: Vítejte přátelé! Ano vítejte v krásném čase Adventu! Pozdravuji vás z hlavního města Ameriky, z Washington DC a to ようこそ友人 je jméno japonské restaurace na 14 Street NW, možná je to ale jen vývěsní štít pro jejich včerejší vánoční party Drag Branch. Bylo poledne a hledali jsme, kde se nejlépe najíme. Zlákal nás ruch právě v tomto lokálu – dveře byly otevřené a my jsme se ze zvědavosti přidali k těm rozjařeným lidem uvnitř. No řekněte, nepřidali byste se? (Obrázek, jak to uvnitř vypadalo a taky tu tabuli s youkoso yuujin.)
Neočekávala jsem, že bychom dostali dobré jídlo, protože podnik vypadal spíše jako bar, ale byli jsme překvapení – jejich The Japonais rolka byla skvělá a grilované krevetky s olejem z hotate taky. (dej tam oba obrázky, třeba jako koláž) Asi jsem na hotate vysazená, protože i v rolce hotate byly a to jako tempura. Mám rolku v paměti a zkusíme jí udělat a nabídneme. Že bychom se ale nechali v Miyabi inspirovat i Drag Branch programem, tak to nehrozí. To patří tady do Ameriky, kde si vedle sebe sednou lidi s všelijakým backgroundem a zaměřením, a na tu chvíli party jsou všichni kamarádi. Vypadali šťastně a my jsme byli šťastní s nimi. Žádné pohoršení nás nepostihovalo, spíše obdiv k tomu, že každý má možnost vydat sám sebe pro druhé v tom, jaký je a dokonce z anomálie udělá přednost. Díky včerejšímu Drag Branch mám pro letošní Advent silné téma – je to nepodmíněná láska k druhým lidem a upřímná přejícnost. Ano, přesně v duchu toho krásného Vítejte přátelé!
Z Miyabi mi píší, že máme každý den plno a že letošní Vánoční obento má úspěch. Skvělé! Trochu jsem změnila bramborový salát s wasabi, abych v něm mohla uplatnit gobo a renkon. Renkon je totiž typicky zimní a říká se, že pomůže od rýmy. Bramborový salát je v Japonsku hodně oblíbené jídlo a stejně jako u nás ho i v Japonsku dělá každá domácnost nebo restaurace trošinku jinak. Datemaki vaječnou roládu jsem letos obohatila o kaštany a jako smažené jídlo jsem volila krevetky obalené v mandlích. Sashimi kytička z ryby naložené v kopru je letos z máslovky a vánoční sushi rolka jen pro toto obento je s uzeným lososem a pečenou červenou řepou. Přijďte ochutnat!
Restauraci máme vyzdobenou kaligrafiemi Petry Vitáskové a když vás některá zaujme, můžete si jí koupit. Jsou tam i díla menšího formátu, která se mohou hodit i jako vánoční dárek. Jako vánoční dárek svým milým můžete vybrat i krásné dárkové vouchery navržené v atelieru Činčera v cenových hodnotách 500 -1000 -1500 -2000 -3000. Činčerovci jsou příznivci Miyabi od samého počátku, tedy téměř třicet let. Jan Činčera je autorem všech verzí Miyabi jídelníčků.
Čas Adventu je čas, kdy je krásné zajít na vánoční koncert nebo se jít podívat na vánoční trhy s velkými vánočními stromy, ale krásné je i zajít s přáteli do restaurace a v teple posedět a popovídat. Oblíbené jsou u nás i firemní vánoční večírky. Miyabi může nabídnout neobvyklou atmosféru vzdálených krajin bez cestování. Rezervace se plní a tak si radši zavolejte co nejdříve. Japonsko – tam je teď rušno, protože restaurace a hotýlky jsou plně rezervované pro pijácké bounenkai, tedy večírky, kdy se lidé loučí s rokem, co má brzy skončit, a snaží se zapomenout na vše, co se nepovedlo. Večírky jsou to většinou pijácké a jsou zase úplně jiné než Drag Branch party v Americe. Nakonec ale všechny večírky – pijácké, ty na hraně i mile poklidné – by měly být setkáními, která mají stejný cíl: aby se každý cítil vítaným a milovaným.
ようこそ友人! Youkoso Yuujin! Vítejte přátelé!
Pozdravuji a těším se brzy na shledanou v Miyabi,
Vaše Miyabi Darja