JAPONSKÉ HORY & SUSHI

Co mají hory a sushi společného

Milí přátelé,
nevím jak vy, ale já když jsem poprvé jela do Japonska, snila jsem o tom vylézt na Fudžijámu. Japonci mě upozornili, že je prosinec a že to tedy nejde a taky, že pro ně není ta majestátná hora “jáma” ale “san”, což sice taky znamená hora, ale protože je to synonymum pro uctivé oslovení člověka jako třeba Darja san, tak oslovení se “san” je milejší. Takové intimní. Ta hora je skutečně paní hora.

Když jsem později v Japonsku bydlela, viděla jsem Fuji z balkonu. Každý den jsem kontrolovala, zda je Fuji vidět. Fuji mě sbližovala s Japonci. Byla to naše Fuji.

Když jsem naposledy vymýšlela Miyabi sushi sety, dala jsem tomu největšímu setu jméno Fuji. Je to paní Sushi mísa.

Předtím to byl Nippon set a ještě předtím Banzai set, tedy set, nad kterým si člověk výskne. Hurá set. Myšlenka dala slovo a ostatní sety také dostaly jména podle japonských hor. Ten nejmenší set se jmenuje Miwa, což je hora blízko starého hlavního města Nara a má jen 467 metrů.

Je taky posvátná jako Fuji. V jejím jménu je znak pro tři a můj set má tři nigiri. Jsou to nejzajímavější nigiri, které Miyabi nabízí. Výstavní nigiri. Dalšímu setu jsem přidělila jméno Seppiko, protože “ko” zní jako “dítě”, i když znak má hora jiný. Japonci si hrozně rádi hrají se souzvučnými slovy a mě se to líbí. Set je malý, je to takové sushi dítě. Seppiko měří 950 metrů a je v prefektuře Hyogo.

Hora Kamitaki, po které se jmenuje Miyabi vege set, je o kus vyšší, měří 1331 m a je na Hokkaidu. Taki znamená vodopád a je to vodopád někdy vysoko v horách. Kami je současně i jméno pro božstvo, boha. Ano, vege set je boží. Připomíná, co všechno z království rostlinstva se dá jíst.

Bezmasá jídla jsou navíc spojována s chrámovou kuchyní shoujin. Pro to všecko má náš vege set jméno Kamitaki. Noblesu v sobě skrývá i set Azuma, je poskládaný jen z nigirizushi a obsahuje i skvělou bílou rybu hamachi. Azuma hora měří 1705 m a je v prefektuře Fukushima. Azuma se jmenuje i můj milovaný učitel čajového obřadu Azuma Gyokushu, díky němuž jsem konec konců založila i Miyabi. Jemu vzdávám poctu. Když nigiri set, tak musí být i maki set. Tím je naše mísa Tsurugi. Má 32 kousků.

Hora Tsurugi je v Tokushima a měří 1955 metrů. A odtud skočíme rovnou do Nagana. Tam uspěli naši hokejisté a možná znáte i horu Tateshina. Měří 2533 metrů. Podle ní jsem nazvala velkou kombinovanou mísu nigiri a maki s 22 kousky sushi. A jsme zpátky u Fuji san. Je nejvyšší a neobdivovanější horou v Japonsku. Měří 3776 metrů a je symbolem japonského národa a japonské kultury.

Miyabi největší a neoblíbenější sushi mísa tedy musí mít jméno Fuji. Fuji san, arigatou!

Fudžijáma. Fujiyama. Fujisan. Stále na tebe hledím paní horo, ať jsem, kde jsem. Sen zůstává nesplněn. Na horu Fuji jsem dosud nevylezla. Ale vylezu. Musím!

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi