KAISEKI – HOSTINA STYLU NUEVO CUISINE

Jak ji po staletí chápou v Japonsku

Milí hosté!
Na Miyabi jídelníčku nově objevíte kaiseki menu a možná se ptáte, co to vlastně kaiseki je. Kaiseki je Slow food, Neuvo a Haute cuisine dohromady a ještě mnohem víc. Stáří kaiseki je dobrých tisíc let a čtyřmi základními zdroji je kuchyně císařského dvora, buddhistických klášterů, samurajských tradic a umění čajového obřadu.

Kaiseki je jídlo, k němuž je dobře udělat si čas! Bylo by totiž škoda přehlédnout všechnu tu krásu a harmonii vztahů, obrazů a chutí. Kaiseki je symfonie zážitků.
Než ale popustíme uzdu k požitkářství, měli bychom znát význam slova kaiseki. Je v něm totiž poučení. Nejprve prozkoumejme kaiseki, kde znak “seki” ukazuje na místo a styl hostiny. Je navýsost vhodné věnovat “seki” velkou pozornost. Jde přeci o krásu!

K tomuto “seki” se vážící znak “kai” vyjadřuje setkání lidí. Je to hostina. Ne každodenní jezení, ale hostina. Kaiseki však může být zapsáno dvěma jinými znaky a překlad pak je “kámen, co se vkládá do kapsy na břiše”.

Nahřáté kámeny si dávali za kimono mniši, aby mohli dlouho odříkávat texty a nemuseli myslet na to, že by se chtěli najíst. V tomto významu je kaiseki příslibem, že až ty všechny krásné a chutné pokrmy budete jíst, bude vám příjemně v partiích bříška, nějak tak, jakobyste tam měli něco teplého. Kaiseki jako nahřátý kámen na břiše nabádá k umírněnosti a disciplině a vypovídá o hostině oslavující svátost života.

Kaiseki jídlo by mělo být krásné, vytříbené, promyšlené, pečlivě připravené, mělo by čerpat z ročního období a lokální nabídky a především … mělo by předávat lásku a generovat dobré zdraví.

Kaiseki v Miyabi je naší snahou vytvořit pro vás milou hostinu tak, aby teplo pomyslného nahřátého kamene vstoupilo do vašeho těla i citů. S přáním dobré chuti, vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi