LETNÍ KYOTO

Pozvánka na výstavu

Milí přátelé Miyabi!
Zvu vás do letního Kyota. Sice jen na fotografiích, ale i to potěší. V Kyotu už mají pěkné horko – lepivé, vlhké, k nepřežití. Ale i tak … jak ráda bych byla na pár dní v tom krásném městě, kde japonská kultura, jak ji my cizinci vyhledáváme, žije. Právě probíhá velkolepá slavnost Gion Matsuri. David Paroulek, autor fotografií, nám nechává nahlédnout i do dění festivalu.

Jak asi slaví v Kyotu letos? Gion festival, jehož vznik se datuje rokem 869, je totiž spjat s dobou, kterou prožíváme nyní. Tehdy Japonce postihla epidemie moru a nyní celý svět postihl Covid-19. Gion Matsuri je slavnost očisty. Lidé chtějí obmýt nešvary, vyléčit nemoci a poprosit o dobré zdraví. Yasaka shintoistický chrám je místo, kde probíhají modlitby a odkud se všechno odvíjí.

Japonci milují rituály a slavnosti a taky se rádi modlí. Neváhají budit božstva a přejí si úplně obyčejné věci. Na obrázku z pozvánky vidíte barevné proužky papíru s těmi všemi vepsanými přáníčky. Zvláště v létě v době Tanabata je v Japonsku všude kolem plno podobně ověšených stromků.

Tak mě napadá, že bychom mohli v Miyabi v zahrádce připevnit na plot nějakou větev, na kterou by si hosté mohli zavěsit svoje přání. Protože je něco trápí a nebo z radosti z toho, že jsou a že je hezký den. V pondělí 20. července v podvečer bude vernisáž Davidovy výstavy a slibuji, že pro vás připravím prázdné proužky papíru a bude i místo, kam ty proužky papíru s vysněnými vzkazy přivázat.

A až budete během léta v Miyabi, nezapomeňte se podívat na fotografie lákavých letních wagashi cukrátek. V nabídce sice tak krásné umělecké kousky nemáme, ale náš letní dezert mizuyoukan nebo ledový sorbet s yuzu určitě osvěží a milé Japonsko připomene.

Na viděnou se těší,
Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi