NATTÓ

vlákno od sousta k soustu se krásně táhne

Milí přátelé Miyabi! Už jste zkusili nattó? Fermentované boby, co voní jako něco lehce zkaženého nebo jako silně zrající sýr? Já nattó miluji! Propaguji ho od úplného začátku Miyabi – čítá to dvacet pět let. Jenže nattó v Čechách je stále málo známé. K mému smutku. Při průvodcovaných večerech hostům občas podstrčím navíc i malinké jídlo z nattó. Upravím ho, aby to nebylo nattó nattó. To silně voňavé. Nechci hosty hned na poprvé odradit. Jen občas přinesu navíc mističku s nattó nakvašenými sojovými boby, které si mohou hosté vymíchat, aby viděli, jak se tvoří ta vlákénka, co připomínají nanotrubičky. Táááhnou se jako na obrázku, kde si s gustem nattó nabírám.

Nějakou dobu jsme měli na jídelníčku finančně zvýhodněný set – gohan, misoshiru, tsukemono a nattó. Celojídlo. A jak zdravé! Jenže …. mnoho objednávek nepřišlo. Dvě za měsíc? Ale nevzdávám to. Nattó máme na jídelníčku jako malé jídlo v Chiisai osara a taky v Kamitaki vege sushi setu. Nattó je produkt, který náš organismus potřebuje, stejně jako potřebuje občas dodávku přírodně kysaného zelí. Naše zažívací ústrojí si prostě potřebuje doplňvat správné klima k trávení. Kdo si nattó oblíbí a nattó jí, bude určitě dlouho žít.

V Japonsku jedí nattó od pradávna a možná na jeho chuť narazili náhodou, když jim uvařené boby nechtěně zfermentovaly ve vaku se slámou pro koně. Později se přišlo na to, že fermentaci obhospodařuje Bacillus subtilis zvaný Nattó kin. Umožnilo to jednodušší výrobu a přispělo k popularizaci nattó. Dnes se o nattó hovoří i v souvislosti s nemocí Covid-19. Nattó je důležitým zdrojem tzv. PQQ, které funguje jako protizánětlivá látka. Studie z Japonska navíc ukazují, že správná probiotika mají pozitivní účinky v boji s nemocí, a právě nattó je významným zdrojem přirozených probiotik. Slyším od přátel, že v Japonsku prožívá nattó kvůli koronaviru novou vlnu obliby. Díky fermentaci se sojové boby stanou nejen lehce stravitelné, ale obsahují pak enzym, který se jmenuje nattokinaza a který omezuje srážení krve. Možná nejcennější v nattó je vitamin K2, který se v našem organismu zasluhuje o správné uchování vápníku v kostech a naopak eliminuje usazování vápníku v cévách. V potravinách se vitamín K2 vyskytuje jen zřídka, proto je důležité jíst nattó.

Natt’ je jednička mezi superpotravinami. Chcete se naučit nattó jíst? Můžeme si udělat setkání s nattó v mnoha podobách. Nattó fritované v nori jako nugetky, nattó jako náplň v sushi hosomaki, nattó jako součást okonomiyaki, nattó jako salát s bílou ředkví a nebo jen prosté vymíchané nattó s karashi hořčicí, jak se jí k japonské snídani. Jestli vás moje agitace – Jezte nattó! – zaujala, přijďte na japonskou snídani. První bude tuto neděli 9. srpna. Budu tam s vámi a budeme avantgardní gastronauti!

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi