NATTO

vlákno od sousta k soustu se krásně táhne

Milí přátelé Miyabi! Už jste zkusili natto? Fermentované boby, co voní jako něco lehce zkaženého nebo jako silně zrající sýr? Já natto miluji! Propaguji ho od úplného začátku Miyabi – čítá to dvacet pět let. Jenže natto v Čechách je stále málo známé. K mému smutku. Při průvodcovaných večerech hostům občas podstrčím navíc i malinké jídlo z natto. Upravím ho, aby to nebylo natto natto. To silně voňavé. Nechci hosty hned na poprvé odradit. Jen občas přinesu navíc mističku s natto nakvašenými sojovými boby, které si mohou hosté vymíchat, aby viděli, jak se tvoří ta vlákénka, co připomínají nanotrubičky. Táááhnou se jako na obrázku, kde si s gustem natto nabírám.

Nějakou dobu jsme měli na jídelníčku finančně zvýhodněný set – gohan, misoshiru, tsukemono a natto. Celojídlo. A jak zdravé! Jenže …. mnoho objednávek nepřišlo. Dvě za měsíc? Ale nevzdávám to. Natto máme na jídelníčku jako malé jídlo v Chiisai osara a taky v Kamitaki vege sushi setu. Natto je produkt, který náš organismus potřebuje, stejně jako potřebuje občas dodávku přírodně kysaného zelí. Naše zažívací ústrojí si prostě potřebuje doplňvat správné klima k trávení. Kdo si natto oblíbí a natto jí, bude určitě dlouho žít.

V Japonsku jedí natto od pradávna a možná na jeho chuť narazili náhodou, když jim uvařené boby nechtěně zfermentovaly ve vaku se slámou pro koně. Později se přišlo na to, že fermentaci obhospodařuje Bacillus subtilis zvaný Natto kin. Umožnilo to jednodušší výrobu a přispělo k popularizaci natto. Dnes se o natto hovoří i v souvislosti s nemocí Covid-19. Natto je důležitým zdrojem tzv. PQQ, které funguje jako protizánětlivá látka. Studie z Japonska navíc ukazují, že správná probiotika mají pozitivní účinky v boji s nemocí, a právě natto je významným zdrojem přirozených probiotik. Slyším od přátel, že v Japonsku prožívá natto kvůli koronaviru novou vlnu obliby. Díky fermentaci se sojové boby stanou nejen lehce stravitelné, ale obsahují pak enzym, který se jmenuje nattokinaza a který omezuje srážení krve. Možná nejcennější v natto je vitamin K2, který se v našem organismu zasluhuje o spráné uchování vápníku v kostech a naopak eliminuje usazování vápníku v cévách. V potravinách se vitamín K2 vyskytuje jen zřídka, proto je důležité jíst natto.

Natto je jednička mezi superpotravinami. Chcete se naučit natto jíst? Můžeme si udělat setkání s natto v mnoha podobách. Natto fritované v nori jako nugetky, natto jako náplň v sushi hosomaki, natto jako součást okonomiyaki, natto jako salát s bílou ředkví a nebo jen prosté vymíchané natto s karashi hořčicí, jak se jí k japonské snídani. Jestli vás moje agitace – Jezte natto! – zaujala, přijďte na japonskou snídani. První bude tuto neděli 9. srpna. Budu tam s vámi a budeme avantgardní gastonauti!

Vaše Miyabi Darja

Přidejte se do Rodiny Miyabi
Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi