TŘICET DRUHŮ ZELENINY ZA DEN

vegetables zelenina různé druhy different kinds

Třicet druhů? A za den? Takhle jsem se divila já před čtyřiceti lety, kdy jsem tohle slýchávala od japonských hospodyněk. Že prý použijí k snídani, k obědu a k večeři dohromady na třicet druhů zeleniny za den. To číslo třicet mi nikdy nevymizí z paměti. Tolik jsem se divila. Zpočátku jsem ani nevěřila. Říkala jsem si, že přehánějí. Vždyť já jsem tehdy ani třicet druhů zeleniny neznala. Vychovaná v komunistickém Československu, znala jsem brambory, zelí, kapustu, mrkev, petržel, celer, cibuli, pórek, česnek, květák a taky letní kedlubnu, ředkvičky, rajčata, okurku a možná nějakou dýni. Taky špenát. Salát. Lilek se tehdy neprodával. Co ještě? Když bych šťourala v mysli, dostanu se možná k dvacítce, Ale třicet? A za den? U nás se hojně používá cibule, mrkev, petržel, celer, zelí a něco k tomu – za den jestli šest sedm, pak je to hodně. Někteří, co si na zeleninu potrpí, aby byli zdraví a štíhlí, jedí možná deset druhů za den. Ale spíše míň. V Japonsku jsem první měsíce postávala před obchůdky se zeleninou a ovocem a kochala se tím, co tam prodávali. A taky jsem si užívala toho, že jsem ty suroviny postupně poznávala, jak chutnají a co se z nich dá připravovat. Bylo to velké zeleninové dobrodružství. V Japonsku se říká, že s každým úplně novým zážitkem, kdy člověk pozná novou zeleninu nebo ovoce nebo třeba novou rybu nebo houbu, tak se mu tím zážitkem prodlouží život. Někteří říkají o sedm let, jiní o sedm měsíců a možná je to jen o sedm dní nebo sedm minut. Nevadí kolik sedm, ale štěstí jsem vždy pociťovala. Ta nová poznání mě obohacovala. Vím už, jak chutná gobo, jak chutná lilek, jak chutná konnyaku, satoimo, satsumaimo, yamaimo, nagaimo, wakashouga nebo třeba výhonky horského kapradí či mnoho jiných klíčků. Vždy mě fascinovalo, co všechno se dá jíst. Myslím, že japonský osud mi tak nebo tak přidal na létech života.

Třicet. Asi mě to číslo stále ovlivňuje. Když navrhuji menu, musím se krotit, abych si příliš nenavymýšlela. Pestrost mě totiž hodně baví. Přehnala jsem to i při navrhování podzimní krabičky japonských dobrot, kterou jsem nazvala Aki Awase box na téma Aki Kaiseki menu. Seznam možných jídel jsem odeslala kuchařům a ani mě nenapadlo, že by mohli zuřit a říkat si, že jsem se zbláznila. Přesně to se stalo. Že prý těch třicet pět jídel v seznamu, tak na to aby dva kuchaři měli tři dny a pořád vařili. Měli pravdu, pro kuchyň by to byla velká zátěž. Tak jsem je obratem uklidnila, že to zredukuji na patnáct jídel. Vyšlo mi z toho jídel dvacet a jsem přesvědčená, že je to skvělá kompozice chutí, barev a tvarů a že nejde ubrat ani jedno jídlo. Včera jsem dobroty narovnala do boxíku a vyfotila na mechu v zenové zahrádce. A pak jsme si s mužem otevřeli skvělé sake Miyabi no tomo a hodovali jsme. Krabička je pro dvě osoby, ale nají se i čtyři, zvláště když si k tomu vezmou rýži a misoshiru polévku anebo si objednají Sushi Aki Awase set. Mohou se dojíst i skvělými wagašátky podzimních hagi z mochi rýže a azuki. Ty jsou taky nově v naší nabídce. Moc se těším, jako každý správný kuchař, co tomu řeknete. Nemůžu se dočkat, až s touto krabičkou Deluxe Aki Awase box vyjdeme. Už příští víkend! Budeme potřebovat vědět předem, že máte o Aki Awase zájem – budou na objednávku. Vydávat je budeme jen v pátek, v sobotu a v neděli. Celý podzim. Až listí spadá na zem a bude zima a sníh, tak pak vás oslovím s podobnou krabičkou plnou rozmanitých japonských jídel, ale v zimním ladění Vánoc a Nového roku. Měsíc po měsíci nám dary Země dávají tolik možností krásných zážitků.

Možná už jsem vás nalákala a přitom ani nevíte, co krabička obsahuje, mimo to, že jsou to jídla podzimu. Centrální lahůdkou je yakizakana. Nejnoblesnější rybu, kterou mohu nabídnout, je hamachi z Japonska v úpravě pro kaiseki a právě ta si zabrala centrální místo v krabičce. Vedle ní jsou další čtyři jídla z ryb a mořských plodů – aburabozu kakuni, hotate ni wakamepesto, saba shougani a shirosakana datemaki. Maso je zastoupenou jemnou roládou z mletého kuřecího. Aki Awase obsahuje jedenáct druhů zeleniny, dva druhy hub, ořechy, dva druhy řasy a taky jeden druh ovoce, co krásně doplní celou skladbu. Aki Awase je paletou chutí a barev. Symfonií. Vyvolá ve vás pocity radosti nad tím, že i v té době covidové je na světě krásně. Miyabi je tu pro vás!

Itadakimasu! Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi