MITSUBA

Jaké japonské jedlé trávy znáte? Mizuna nejspíše. Má i dobrodružný název – pavoučí hořčice. A možná komatsuna – japonský špenát. Ale japonský trojlístek mitsuba asi neznáte, protože ho asijské prodejny neprodávají. A protože neprodávají, pěstuju si už léta mitsuba doma na zahrádce. Má jemnou chuť a když zavoní v dobře udělaném chawanmushi, což je teplý vaječný puding na jemně slano, tak se vám chuťové pohárky zatetelí blahem. Možná jste už v Miyabi pili naši misoshiru, když tam zrovna byly přidané jasně zelené lístky, které jste neznali. Tak to byla mitsuba. Mitsuba se hodí i jako ozdoba na unaju nebo oyakoju. Oyakuju (kuře zapečené s vajíčkem) někdy děláme na polední menu, tak musím kuchařům říci, aby zapekli i trochu mitsuba. Když s mitsuba doladíte udon polévku, určitě bude ještě o kus zajímavější. Mitsuba je prostě moje tráva oblíbenkyně. Když se vám uchytí ve vaší půdě, vyroste i příští rok. A když otrháte nově vyrostlé lístečky, rostlinka se vám rozvětví a máte tím víc lístečků.

Mitsuba má chuť trochu jako divoká petrželová nať, ale je v ní ještě něco navíc. Je elegantnější. Elegantněji i voní. A aby svou eleganci neztratila, nikdy mitsuba nevařte. Do teplé polévky jí stačí vhodit těsně před podáváním. Díky mitsuba si do vašeho jídla přidáte železo, riboflavin i vitamín E. A taky kyselinu listovou, aby se vám lepší myslelo. K tomu kyselina askorbová (C), ta se hodí vždycky. Botanicky je mitsuba Cryptotaenia japonica. Lístečky vydává už od června a i když kvete svými jemnými bílými kvítky, lístečky i stonky jsou stále chutné. Vysoké a dlouhotrvající mrazy mitsuba nevydrží. Nemá ráda příliš slunné místo a vyschlou půdu. A kde vzít semínka? V Japonsku. Myslím, že stojí za to se konečně s mitsuba seznámit.

Mitsuba. 三つ葉. Tři a list. Ze svých rostlinek jsem nikdy nesklidila čtyřlístek ani dvojlístek. Mitsuba prostě chce dostát svému jménu. Když tři, tak tři. Náš jetel se jmenuje jetel a že má tři lístky, ho asi nezajímá. Každopádně si vydobyl naší pozornost tím, že někdy vyprodukuje čtyřlístek a my tu výjimečnost prohlašujeme za symbol štěstí. Vyprodukovává i dvojlístek a když ho prý najdete, tak to může garantovat, že budete mít skvělého partnera. Na japonském trojlístku mitsuba musí něco mimořádného být už tak, jak to slovo je, protože Mitsuba nazývají majitelé japonských restaurací své provozovny a Mitsuba se jmenuje i známá komiksová postavička. Není vůbec svěže zelená jako mitsuba, ale hezky růžová, a pozor není to ani holka ani kluk. Růžové má nejen oblečení, ale i vlasy i oči. A je pěkně vyčouhlýá. Převtělenec do Hanako-kun. „Kun“ se přidává za klučičí jméno jakože je to kluk a Hanako je jméno typicky holčičí. Nevím, jak si srovnat v hlavě mitsuba list a Mitsuba, co se stává duchem. V japonském jazyce je mnoho slov souzvučných, mnohem víc, než v našem jazyce, a tak si pro sebe říkám, že spojitost mezi mitsuba a Mitsuba není, i když připouštím, že Mitsuba Sousuke (Mitsuba je příjmení), tak se jmenuje ta vyčouhlý pubert z komiksu „Jibaku Shounen Hanako-kun“, má znaky úplně stejné. 三葉. Tři lístečky.

Snad jsem napomohla tomu, že si díky něhojí Mitsuba budete mojí oblíbenou mitsuba trávu pamatovat a budete po ní pátrat. Občas vám jí dáme do polívky.

Ať vám přeje štěstí, máte skvělé partnerské vztahy a vaše chuť nechť je elegantně neporušená!

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi