NAROZENINY

Miyabi má 26. narozeniny. Loni jsem vám psala:

„Vážení hosté Miyabi! Přátelé!
Když jsem v roce 1995 slavnostně otevírala Miyabi, z balkónu vláli látkoví kapři stejně jako teď. Byl totiž 5. květen.”

Dnes vám posílám stejný pozdrav, protože uběhl rok a máme znovu 5. květen. Látkové kapry jsem nechala celou dobu vlát, aby dodávali Miyabi i vám sílu, odvahu, zdraví a rodinnou soudržnost přesně tak, jak to kapři Koinobori mají za úkol symbolizovat. Barvu už nemají tak zářivou, jako když byli loni noví, ale Miyabi je díky kaprům alespoň vidět.

Vlastně to tak má být, koinobori mají být především vidět. Hlásat světu, že jsme, že žijeme a že budeme. Že jsme veselí a plavání nás baví. Tak nějak se to zpívá v písničce, kterou zná v Japonsku každé dítě:

yane yori takai koinobori 
ōkii magoi wa otōsan 
chiisai higoi wa kodomo-tachi 
omoshirosō ni oyoideru

Zkuste si verse přeložit i vy. Já zkouším. Nejprve polopaticky a pak volně:

Výš, než je střecha (yane yori takai), tak vysoko vlají. Stoupají ve vzduchu. Jsou to látkoví kapři (koinobori). Velký macek (ókii magoi) je táta (wa otósan). Malé rybky (chiisai higoi), to jsou děti (wa kodomotachi). Krásně (omoshirosó ni) se třepotají. Plavou (oyoideru). A všichni kolem je obdivují (ještě jednou – omoshirosó ni).

Větrné rukávy vesele volají: je svátek dětí!

Kapr táta, kapr máma a děti kapříci.   

S větrem o závod, svobodně a plni síly.                                                                                                             

Přidejte se! Radujte se! Světa hodovníci!                                                                                               

Snad se nic v překladu neztratilo. Ani výraz “omoshirosó ni”, protože právě ten je pro mě a výročí Miyabi hodně důležitý. Abyste rozuměli, slovo “omoshiroi” je přídavné jméno a znamená “zajímavý”. Z něj je vytvořeno příslovce “omoshirosó ni” a tady začíná moje dilema, protože význam se rozšiřuje na subjekt i jeho pozorovatele a vy si můžete vybrat, komu čemu dáte větší váhu. V japonštině je takové rozostření a rozvolnění typické. Posluchač musí přemýšlet a možná si i dosadit svoji verzi, která nejvíc ladí pocitům i situaci, které se kolem vytvářejí. Proto mám v prvním překladu “omoshirosó ni” dvakrát. Proč mě zaujalo právě to omoshirosó ni? Když bych totiž chtěla popsat svoje dvaceti šestileté úsilí pro Miyabi včetně toho roku covidového, sama sebe se tážu, zda bych vybrala výraz “omoshirosó ni”? Myslím, že ano, ale otázka je, zda i vy to vidíte podobně. Jestli ano, pak je projekt Miyabi projekt úspěšný. I díky vám! Děkujeme!

A tak nám tedy všem vespolek k výročí blahopřeji. Přidejte se! Radujte se! Světa hodovníci! Omoshiroi ryóri wo omoshiroi Miyabi de omoshirosó ni itadakimashó! (ryóri znamená jídlo a itadakimashó znamená jezme) Ať každý vidí!

Hodujme! Pro narozeninovou oslavu vám nabízím stejně jako loni sakurový sushi dort. Mini milý dortík. Abyste si mohli dopřát přípitek, na pultíku u okénka bude perlivé sake Hana Fugu Yuzu téměř za naší nákupní cenu. Jen malé lahvičky, abychom se neopili. Jako wagashi bude kráska Miyabi Mibimochi. Pamatuji, že jsme některé roky nabízeli na Miyabi narozeniny naše originální nigiri sushi oceněné v Japonsku – Praha nigiri s tuňákem naloženým v černém pivu. To bude v oblíbené nabídce 1+1. Aby nám bylo přáno japonskou boží Oinari přímluvou, přidáme i oinari sushi s hijiki, renkon a gari. Oinari – oinori. Jedno písmenko se změní a z taštiček s rýží je modlitba. Oinori. Modlitba za to, aby Miyabi i nadále sloužila a přinášela radost. Budeme se snažit! Ganbarimasu!

Dovolte, abych na závěr poděkovala také svým japonským přátelům, kteří všechna ta léta Miyabi sledují a povzbuzují svou přízní. Na fotografii, kterou přikládám, jsou dvě dámy v modrých kimonech. Paní Óno a paní Ói. Jejich přátelství je mi zvlášť velkou posilou. Jak vidíte, stojíme před Miyabi. A i když je to několik let, všichni, kdo jsou na obrázku, nám všem stále drží palce.

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi