EHOUMAKI

meditace s plnou pusou sushi

Když se řekne meditace, představíme si mnichy v zenovém soustředění nebo sami sebe v hlubokém lese, tichém, kde jen stromy lehce šumí a nebo jsme na mořském pobřeží a tělem nám procházejí vlny – k nám, od nás a zase znovu. Když vám teď nabídnu meditaci s plnou pusou sushi, přinejmenším se budete divit. Ano, jezení rolky Ehoumaki má být meditace a modlitba. Je to téměř národní svátek, který je současně i svátkem uvítání jara – Setsubun. Přijde mi úsměvné, jak si Japonci vytvářejí svátky. Určí si den, příležitost, navrhnou scénu, zpropagují nějakou surovinu, zamotají do toho vesmír a doporučí něco si přát. Takhle nějak to udělali s Ehoumaki. Podniky, které chtěly zvýšit prodej řasy nori – balí se do nich sushi rýže – přišli s kampaní na rolku, kterou je prý škoda krájet, aby člověk neukrojil pryč štěstí. A nerozpojil dobré vztahy. A protože v Japonsku historicky uctívají sedm asijsky kosmopolitních bůžků pro štěstí, tak doporučili, aby se do rolky dalo sedm různých dobrot. Když máte bůžky, není daleko od toho, abyste si od bůžků něco žádali. A kde ti bůžci jsou? Kdo ví, ale je dobré je vyhlížet. K Ehoumaki se proto každý rok určuje šťastná strana a ti, kdo do sebe nepokrájenou rolku soukají, se do té strany upřeně a soustředěně dívají. Krásné na tom je, že lidé mají důvod se sejít a vespolek si užít. A nevadí, že se tomu pojídání vznešeně řekne meditace. Aby to ale jako meditace vypadalo, je doporučeno, aby byl akt obestřen tichem.

Od meditace k opulenci

Jenže ono je těžké být potichu, když je tak krásně směšné, jak každý s tou nacpanou pusou vypadá. Jedlíci se nemohou ani pořádně nadechnout, protože tu rolku nesmí odendat od úst. Uvnitř pusy musí nejen plynule ukusovat, ale materiál i zpracovávat a polykat. Někdo se dusí, jiný zvládá líp. Někdo nevydrží a propukne v smích. A jak je známo, smích je nakažlivý. Není pak divu, že se z meditační seance modlitby za dobré zdraví, bohatství a prosperitu velmi brzy vyvinulo divoké hodování umocněné hojností alkoholu. Samozřejmě, že se pořádají i soutěže, kdo takovou rolku sní nejrychleji. Já bych se určitě nepřihlásila. Zábava to ale být musí. Každopádně potřeba rolek v tom jednom daném dni v roce je tak velká, že si lidé Ehoumaki objednávají dlouho dopředu. Je z toho velký byznys. Původně Ehoumaki nabízely laciné supermarkety, co jsou otevřené dvacet čtyři hodin denně, mají od všeho něco a jsou velmi konvenient. Luxusní prodejci ale nelenili a nelení. Nejdražší nabízená rolka, co já vím, byla za 15 000,- Yenů, což je v přepočtu 3 000,- Kč. Koupili byste? Pravda, obsahovala delikatesy jako jsou nejkvalitnější humr, mořský ježek z nejlepší lokality či vzácné jikry. Dokonce i rybu fugu. Otázka je, zda je alespoň trochu možné si tyto dobroty užít, když máte co dělat přežít. Takové ty extra opulentní Ehoumaki mohou být zabalené i do krásných nori, pozlacených a často s uměleckou dekorací. Nevím, jaký je požitek soukat do sebe ehoumakově draka, ale ani o to nestojím.

Ehoumaki party z Miyabi

Legrace může být i za lacino, zvláště když člověk pustí svou fantazii na špacír. Den, kdy se jedí Ehoumaki, má být totiž jiný, než všechny dny roku. Třeba muži si mohou obléci paruku a nebo dokonce ženské oblečení. A naopak ženy ze sebe dělají muže. Extravagance je dovolena, a to dokonce i u gejš. Ty tento svátek zvlášť pečlivě slaví. Svátek má prostě mnoho tváří. Slaví se v chrámech buddhistických i shintoistických, v rodinách, ve školách a v posledních desetiletích hlavně v restauracích. I v Miyabi každý rok nabízím Ehoumaki. Máme dokonce i svůj obraz Ehoumaki od Veroniky Vlkové. Ani letos nerezignuji. Možná jste z Miyabi ochutnali rolku, co se jí jako párek v rohlíku. Měli jsme je na venkovních akcích třeba v Trojské zahradě. Ale to jsme dávali půlku. V pátek 3února dostanete v Miyabi ke koupení poctivé Ehoumaki na jedno celé nori. Tlusté jak mají být, se sedmi druhy náplně. Vege verzi i honosnější s úhořem unagi.

Tři pravidla Ehoumaki v čajovém obřadu

Naše Ehoumaki party bude veselá, ale bude i meditační. A jestli nezvládneme při vší snaze meditovat při zprocesovávání Ehoumaki (každý mějte své Ehoumaki připravené), určitě se nám povede meditovat při čajovém obřadu, který bude následovat. Ze zenového domečku v Miyabi. Ještě jedna věc – mějte připravené i pražené boby. Ne na jezení, ale na házení. Ne jeden na druhého, ale na pomyslné čerty. Při svátku Setsubun, tedy vítání jara, kdy přichází něco nového nedotčeného, je přeci potřeba ošetřit i to zlé z minula. V Japonsku na to vzali fazole. Házíte za sebe a vyháníte ze dveří zlo a ještě to umocníte křikem “Oni wa soto! Fuku wa uchi!”  “Oni” jsou čerti. “Fuku” je štěstí. “Soto” je ven a “uchi” je uvnitř. Kdo by si nechtěl do domu přilákat štěstí? Já jo. Bez pověrčivosti, jen s prostým přáním, abychom dobře zvládali. Ještě připomenu, jaká že je ta šťastná strana letošního roku. Je to Jih Jihovýchod.

Zakousnete se i vy vespolek do štěstí a sníte rolku celou – marukaburi – i když to bude náročné? Pokud si budete chtít připít tradičním sake, nastrouhejte si do něj trochu zázvoru. Nebudete mít kašel a štěstí se vám určitě vyhýbat nebude. Takže pamatujte na tři pravidla Ehoumaki:

nekrájet si vztahy
vydat se správným směrem a
pamatovat na ticho

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi