TARAKO

Vánoční dárek pro milovníky japonské kuchyně

mentaiko, japanese spicy cod roe

Proč je tarako skvělý dárek k Vánocům?

Mám pro vás nápad, co nadělit na Vánoce jako dárek. Tarako. Je to cennost! I krabička tomu odpovídá.  Obsahuje 198 gramů tara delikatesy. Už možná tušíte, pokud to nevíte, co tarako může být. Kaviár! Jsou to nasolené jikry z japonské tresky tara. Taky se mu říká mentaiko, což je z korejského slova, protože tahle surovina je hodně oblíbená v Korei. Ryba tara se loví v severních mořích. Třeba u Hokkaida nebo u Aljašky. Tarako. Ko znamená samozřejmě dítě.

Tahle dobrota stojí za to, abyste ji poznali. Tarako si můžete namazat na toast a lehce zapéct se sýrem, skvělé jsou i tarako špagety, ale já dávám přednost kopičce tarako na čerstvě uvařené rýži. Tarako je krásně červené a rýže bílá a ty dvě barvy a hlavně chutě jdou nádherně dohromady. Jsou noblesní.

A nejen noblesní, tarako je hodně zdravé. Dokonce se doporučuje jako podpůrná látka pro dobrý vývoj novorozeňat. Tarako může zlepšit i funkci mozku. Obsahuje vitamin A, riboflavin, tiamin, pyridoxin, kyselinu askorbovou a kyselinu listovou, ekvivalent niacinu, stejně jako vitamin E. V tarako najdete vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, železo, síru, molybden a fluor. Tenhle výčet má váhu! Tarako pročistí cévy a ještě přidá na kráse i pleti.

Sando je sandwich jako je condominium condo.

Než se pro dárek rozhodnete, možná budete chtít tarako ochutnat. K tomu máte jedinečnou příležitost právě teď v Miyabi. Načala jsem krabičku s tarako a o víkendu v Miyabi připravíme Tarako Sando, celou nabídku si prohlédněte zde:

Sando je krásné japonské slovo, co bylo původně cizí – sandwich. Český sendvič je jen fonetické přeříkání, ale v japonštině to mají složitější, protože musí pracovat se slabikami. Všechno prostě přeslabikují. SaNDoWiChi. A protože je to dlouhé a špatně se to vyslovuje, bylo třeba s tím slovem něco udělat. Zkrátit. Japonci zkracují rádi a protože i rádi přejímají jídla z cizích kuchyní, přijali i anglické sandwiches. Chlebové sando si Japonci lavinovitě oblíbili. Zvláště proslavené je tonkatsu sando s řízkem. Ze sendvičů rychle udělali i svoje jídlo typicky japonské, když náplň vložili mezi rýži. Sando je vlastně podobné sushi. Ještě více je podobné klasickým onigiri umačkánkům. Je to vlastně to samé. Výhodou sando je, že nemusíte mít zábrany, co mezi rýži vložíte. Podobně jako dobrý sendvič obsahuje nějakou syrovou zeleninu, např. ledový salát nebo okurku, skvělé rýžové sando může obsahovat syrovou mrkev, ředkev nebo třeba baby špenát či různé výhonky. Pro naše vege sando jsme zvolili mírně hořkou rukolu. Rýžové sando je prostě moderní!

Kondo sando. Tarako Sando.

Teď už víte, co koupit na Vánoce i co si příště objednat s sebou. “Příště” se řekne kondo. Kondo Sando. Řeč není o vysněné garsonce na písčité sand pláži, ale o sendviči.

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi