SUSHI KIT

Miyabi dodá a vy si uděláte

Balit, zabalit, ubalit

Nevím proč vnímám kouzlo v představě, že si někdo něco zabalí nebo někdo někomu něco zabalí. Tabák do papírku nebo květinu do celofánu. Zabalené je to nějak lepší. Užitečnější, krásnější, honosnější. Možná proto mě tak nadchlo balit si různé dobroty do kornoutků jako sushi. Svýma rukama. A s přáteli. Překonala jsem i strach, že sushi nezvládnu. Necháte se k podobným dobrodružstvím se sushi vyzvat i vy? V Miyabi vám s tím pomůžeme. Nikdy jsem si jako hospodyňka nebyla jistá, že bych sushi dobře vytvarovala nebo nakrájela. Určitě bych neměla dost ostrý nůž, rolka by se mi rozpadala a navíc… byla bych vůbec schopná ty krásné tvary udělat pro všechny u stolu, aniž by mi v procesu moje díla neokorala? Sushi profesionálové tvrdili, že nejdřív musí kuchař nejméně pět let, dvanáct hodin denně, motat maki a krájet a pak snad může předstoupit před hosta, mačkat nigiri a se vzletností kejklíře hosta bavit. Tedy pokud má nadání sushi mistra. Naštěstí nic z toho pro kornoutkové sushi nepotřebujete. Můžete být nezkušený začátečník, co má správné srdce Shoshin, a vaše sushi domácí party bude skvělá. A nemusíte se ani předvádět, stačí, když všechno dobře zorganizujete.

Muži a ženy ve světě sushi

V Japonsku donedávna tvrdili, že sushi mohou dělat jen muži a navíc jen takoví muži, co mají správný pot v dlaních, který chutná. Pravda je, že většina sushi mistrů muži jsou, ale tu a tam ve světě a dokonce i v Japonsku se k profesionálnímu sushi pultu postavily i velmi schopné ženy. Dokonce si otevřely i své slavné sušárny, tedy správně Sushiya. Pověra, že ženy se pro sushi nehodí, protože mají vyšší tělesnou teplotu, je dnes značně nahlodaná. Pravda, leckde se spíše proslavily podniky, kde ženy sushi nemačkají, ale zato se na jejich krásných ženských tělech sushi servírují. I do Miyabi byl vznesen požadavek, zda bychom se neutrhli. No neutrhli. Tehdy jsem se musela podívat na internet, co to vlastně host chtěl. A taky teď, jak píši, jsem zkusila zadat hashtag Sushi woman. Vyskočilo na mě nepřeberné množství fotografií žen a sushi. Lechtivých i seriózních. Asi je to lákavé téma. Sushi jsou považovány za krásky a krásné ženy jim šarm dodají přídavkem. Asi už dávno není “in” spojovat muže typu drsňáka se sushi. Teď nastalo století obyčejných sushi male dříčů, které zastíní inspirativní sushi mistryně s ženskou vitalitou. Už i v Pardubicích je jedna štíhlá kráska, co se profiluje jako sushi profesionálka.

Sushi hostina s temaki sushi

Takže, ať jste muž nebo žena, udělejte si s námi sushi hostinu. Vždyť srdce začátečníka můžeme mít kdokoliv. Abyste nemuseli složitě kupovat na e-shopech různorodé ingredience a abyste se nemuseli strachovat o kvalitu rybích filetů, rozhodli jsme se pro vás připravit balíček, kde budete mít všechno potřebné. Rýži s receptem, jak ji uvařit. Octovou zálivku s návodem, jak ji zapracovat a nepolámat rýži. Nastříháme pro vás nori a obrazně ukážeme, jak balit kornoutky. Zpracujeme  čerstvé ryby. A hlavně, poradíme vám, co nabídnout hostům do jejich kornoutků. Ano, slyšíte dobře, do jejich kornoutků, protože si je budou sami balit. Vy si všechno připravíte v kuchyni. Hotovou rýži dáte do misky. Řasy nory na talířek. Wasabi do misky. Proužky ryb, tofu, zeleniny, a když budete chtít, tak i proužky tlačenky nebo šunky, umístíte třeba na velké zdobné prkýnko a všechno to pak dáte doprostřed stolu, aby to krásně vypadalo. Mezi talířky můžete naaranžovat kytky nebo zelené listy ze zeleniny a máte tabuli jako dílo od food styling profesionála. Když všichni zasednou, vezmete do ruky nori, přidáte rýži, potřete wasabi, vložíte náplň a umotáte jako ukázku jedno temaki. Tak se totiž tomuto typu sushi říká. “Te” je ruka a “maki”, to znáte, to je něco zamotaného, zabaleného. Maki sushi. Rolky. Dejte pozor, ať do kornoutku nedáte příliš mnoho rýže, aby vše dobře drželo pohromadě a kousek se dal sníst na dvě, tři, čtyři kousnutí. Nigiri se prý měřily podle délky jazyka a temaki? ty můžeme měřit podle obvodu a objemu úst. Postup je tak jednoduchý a balení tak příjemné, že se všichni hned pustí do svých temaki, zábava se rozproudí a všichni se dobře baví. Hostitel/hostitelka se nemusí o nic starat, můžou být s hosty u stolu a užít si hostiny stejně jako všichni ostatní. Není to fajn?

Dva typy Miyabi Sushi Kit

Připravíme vám dva typy sushi kit, jeden s uvařenou ochucenou sushi rýží Nama Sushi Kit a druhý sushi kit Han Sushi Kit, kde bude rýže ve stavu sypkém a lák vám zavakuujeme do pytlíčku. Recept, jak vařit rýži, přiložíme. Všechno ostatní bude stejné. Ptáte se, proč nabízíme i tu druhou variantu? Ptáte se dobře. To proto, že není nad čerstvě připravenou sushi rýží. Když sushi rýže dlouho stojí a nedej Bože, když sushi rýži někdo dá do lednice, či dokonce zamrazí, no to pak je rýže tuhá a okoralá, ztratí lesk, prostě není to ono. Ryby či jiné ingredience do lednice dát můžete.

A kdybyste si s přípravou nebyli jistí, mohu vám nabídnout, že vám po dohodě budu u vaší hostiny asistovat přes ZOOM. Tedy pokud vám u vašeho stolu nebudu vadit. Rozmyslete si to a dejte vědět. Můžeme si smluvit dokonce kolektivní hostinu i s vařením rýže, kde vám budu poradcem a společnicí. Heslo je: Správné dlaně pro sushi.

Informace o Sushi Kit budou na našich stránkách od 28. ledna a nabídka bude v prodeji od 30. ledna.

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi