WASABI

Možná se spolehlivě budíte s rozbřeskem plni touhy vstoupit do nového dne a pak pro vás můj nápad nebude zajímavý. Ale třeba vás neprobudí ani řinčení budíku anebo ten zvuk prostě nesnášíte, ale i tak chcete mít jistotu, že se vzbudíte v přesnou hodinu a nepromeškáte, co máte před sebou. Jestli ano, pak vás zaujme moje představa budíku, který nebude zvonit, ale v přesnou hodinu by vypustil směrem k vaší posteli prášek z wasabi křenu. Podobně existují požární systémy, a jsou určitě příjemnější, než kdyby vás někde v hotelu zkropila voda z trysek. Wasabi totiž obsahuje látku, která se jmenuje sinigrin a která při své přeměně dráždí sliznici nosu tak moc, že si toho prostě nemůžete nevšimnout. Probudí spáče i z nejtvrdšího spánku.

Wasabi s mírou!

Vždy, když si hosté v Miyabi žádají hodně wasabi, bojím se i za ně, že si naberou a rovnou hrudku snědí …. Viděla jsem totiž lidi, co to udělali. Nejvíc si pamatuji na večírek, který v Miyabi pořádala jedna japonská firma pro své české zaměstnance. Součástí programu byla i společenská hra. Měli jsme připravit dvacet malinkých jednohubek temarizushi a jen do jedné vložit do středu utajenou kuličku wasabi. Docela velkou kuličku. Host je náš Pán, tak jsme to udělali. Nikdo ze zaměstnanců té firmy nevěděl, co je to za hru a už vůbec ne, že v jedné té krásně kulaté sushi by mohlo být wasabi. Japonský nadřízený vybídnul, aby si všichni stoupli dokola a s tácem v ruce jim se vší pohostinností nabídnul sushi. On věděl, co nabízí, ale nedal na sobě nic znát. Také já jsem věděla, že v jedné temari je wasabi, a byla jsem hodně napjatá, kdo to „slízne“. Všichni si obřadně a s očekáváním zážitku vzali jeden kousek lákavého sushi. Temari bylo s uzeným lososem a krásně vypadalo. Dvacet lidí se divilo, co je to za hru, ovšem jen do té chvíle, než jeden nešťastník mezi nimi zažil atak wasabi. Byl téměř na omdlení. Vidím ho jako dnes. No, a protože to bylo až docela drsné, pan japonský vedoucí si spontánně a duchapřítomně požádal o misku s wasabi, přede všemi si nabral docela velký díl a vložil ho do úst. Hrdinně wasabi spolkl a dělal jakoby nic. Jako že nebrečí. Svou roli zodpovědného vedoucího sehrál mistrně. Možná už to měl vyzkoušené, možná je k tomu i nějaká technika pozření, nevím, ale obdivovala jsem ho.

Jo, jo, s wasabi jen tak akorát! Někdy vidím, že si host udělá z wasabi a sójové omáčky hustou kašičku a s gustem v ní obaluje sushi nebo sashimi. Každému, jak mu chutná, ale já bych přeci jen s wasabi šetřila. Navíc pravda je, že wasabi se v Japonsku přidává jen k sashimi syrové rybě. A dokonce podle nejvytříbenějších mravů se wasabi nemíchá do sójové omáčky, ale mírně, jen malinko, si labužník vezme do hůlek, přidá ke kousku ryby a tu si pak lehce namočí do sójové omáčky a celé palety chutí si pak užívá. Podobně by se dalo přidat wasabi k soustu sushi, kdyby si host myslel, že kuchař mu pod rybu máznul málo wasabi. V nigiri je wasabi téměř vždy. V maki wasabi být nemusí, ale může. V Miyabi podáváme wasabi automaticky i k sushi, protože tak je to v našich zemích rozšířené a hosté to tak chtějí. Nabízíme dokonce i možnost si wasabi přiobjednat a věřte nebo nevěřte, děje se to. Wasabi je každopádně důležitá součást sashimi i sushi, a to nejen pro dobrou chuť, ale taky pro ochranu zdraví. Pomůže proti zbloudilým bakteriím. Já se jen divím, že hosté si žádají velké kouličky wasabi. Mně osobně vždy wasabi na talíři zbyde. Nechci totiž elegantní chuť ryby příliš změnit. Ovlivnit. Stačí jen trochu a wasabi chuť se projeví. Ale každý má asi své trochu, trochu jinak.

Wasabi z kořene wasabi a wasabi, co obvykle jíme.

Je škoda, že málokdo měl možnost vychutnat si skutečné wasabi. Je to navrch vrásčitě vrstevnatý a uvnitř svěže zelený kořen, kterému je věnována velká pozornost a úcta, a aby nezměnil chuť, nestrouhá se na kovu, ale na dřevěném struhátku se žraločí kůží nebo drtí ze žraločích zubů. Až přijdete do Miyabi, řekněte si, ukáži vám. Z kořenu – tedy když ho nakrásně máte – je třeba nastrouhat jen maličko a hned podávat, protože chuť rychle ztrácí své kvality. Wasabi je poklad. Nejčastěji se pěstuje ve vodě a není to vůbec lehké. Potřebuje průzračně čistou a neustále tekoucí studenou vodu, a navíc hodně péče. Přímé slunce nebo vysoké teploty nesnáší. Vodní terasovité zahrady s wasabi najdete na tocích pod horou Fuji ve své domovské prefektuře Shizuoka anebo v horských údolích, často v Japonských Alpách. Určitě stojí za to takové místo navštívit. A dát si na to čas, protože můžete posedět a vnímat celou scenérii jako kdybyste byli v krásném chrámu se zahradou. V některých místech pro turisty si můžete dopřát i nějaké jídlo s čerstvým wasabi. Stojí to za to, protože jinak může být wasabi i hodně drahé.

Wasabi, které vám podáváme v Miyabi anebo si můžete koupit v asijském obchodě, je pasta nebo prášek, kde většina obsahu je z křene, který známe v našich krajích. Ten se dá vypěstovat rychleji a laciněji, a přitom má podobné kvality dráždivosti i antibakteriální účinnosti, takže když se přidá zelené barvivo a dodá patřičná wasabi chuť, vznikne docela dobrá náhražka. Skutečného wasabi v ní nakonec může být jen pět procent. V Miyabi používáme japonský produkt wasabi relativně dobré kvality a na některá jídla jako třeba hovězí steak používáme kizamiwasabi, tedy posekané pravé wasabi smíchané s dalšími ingrediencemi. Tento víkend, kdy chci wasabi vzdát hold, si můžete steak s kizamiwasabi připomenout a objednat. Je na stálé nabídce. Se stejným wasabi mimořádně dochutíme i kizamiwasabi agedófu kostky s tentsuyu. Doporučuji také naše nattó Minafritky, kde wasabi dodá zajímavé chuťové zabarvení. Zavedli jsme je teprve nedávno. Dobrou chuť.

Wasabi je skvělá surovina.

A co vám wasabi dává? Především zážitek a inspiraci. Je tak silný, že se objevuje i v designu. Třeba u tenisek. Mají podrážku jako zelený kořen wasabi. Když navíc dostanou jméno Wasabi, prodávají se. Umím si představit i klobouk Wasabi nebo pletený svetr Wasabi. Wasabi je prostě in! Oslovuje. A k jeho popularitě jistě přispělo sushi. Sushi prostě všichni chtějí, a to je dobře. Miyabi sice nevznikla jako sushi restaurace a není jen o sushi, ale kde by bez sushi byla. Sláva sushi!

V sushi/sashimi je wasabi téměř nezbytné pro své kvality protibakteriálnímu účinku. Pracuje se totiž se syrovými rybami. Jak víte, ke stejnému účelu přispívá i sójová omáčka, gari zázvor anebo ocet v rýži. Japonci to mají promyšlené! Wasabi je zdravé – obsahuje vitamin C, draslík, vápník a hořčík. Píše se, že má i proti rakovinové účinky. Obsahuje velké množství vlákniny, jenže wasabi se stejně sníst moc nedá. Nebo jo? Nenechte se zničit jako tehdy ten host na japonském večírku v Miyabi. A nebojte se, my vám do temarizushi zrádnou wasabi kouli nezabudujeme, tedy pokud to nebude na žádost někoho z vašich spolustolovníků.

Ale, konec konců … slzy z přemíry veselí … ty jsou taky potřebné ne? S wasabi se dá smát se i slzet v jednom posezení!

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi