Třicet druhů? A za den? Takhle jsem se divila já před čtyřiceti lety, kdy jsem tohle slýchávala od japonských hospodyněk.... Číst dále
Když se řekne hagi, hned mi v mysli vyskočí představa nějakého krásného šálku z keramické oblasti, které se říká Hagi.... Číst dále
Přátelé, chcete být na chvíli umělcem/umělkyní a vytvořit plod harmonie? Ano? Pak se nechte pozvat do světa japonských wagashi. Malý... Číst dále
Milí hosté Miyabi! Název gobo, což je jméno mojí hodně oblíbené japonské zeleniny, asi neznáte, ale jemu příbuzný lopuch, co... Číst dále
Podávat si ruce je pro mezilidskou komunikaci nesmírně důležité, protože ztělesňuje blízké spojení. Přátelství. Touhu předat dobrou zprávu. V paměti... Číst dále
Byly dřív onigiri nebo nigiri? Slovo je od stejného základu. Znamená něco uchopit a mačkat. V tomto případě rýži. Rýži,... Číst dále
Japonsko leží na druhé straně zeměkoule. Tamní lidé jsou tedy naši protinožci. I myšlení mají jakoby obrácené naruby. “Ano” znamená... Číst dále
Milí přátelé! Je září, je měsíc Měsíce. Ano, v Japonsku je to – nejméně od dob Heian v 9. století... Číst dále
Přátelé! Při své návštěvě na severu Číny jsem si v hotelu všimla, že každý den na snídaňovém rautové stole bylo... Číst dále
Cesta na Fuji bývala lemována hliníkovými plechovkami. Jistě. V tom žáru přijde Cola k chuti a automaty jsou rozmístěny skoro... Číst dále
Milí přátelé Miyabi! Už jste zkusili natto? Fermentované boby, co voní jako něco lehce zkaženého nebo jako silně zrající sýr?... Číst dále
Milí přátelé, jsou situace, které vás v Japonsku překvapí. A možná hned první ráno, když vám hostitelé dají k snídani... Číst dále